Εγκυμοσύνη και κάπνισμα – Πόσο επιβλαβές είναι;

  Επιστημονική ομάδα
  Εγκυμοσύνη και κάπνισμα - Πόσο επιβλαβές είναι;

  Εγκυμοσύνη και κάπνισμα – Πόσο επιβλαβές είναι;

  Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αποτελεί έναν σημαντικό και τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία της μητέρας και του παιδιού.

  Σταματήστε το κάπνισμα!

  Αν αυτό είναι αδύνατον, πρέπει τουλάχιστον να ελαττωθεί δραστικά η συχνότητα και ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζεις σε καθημερινή βάση, καθώς οι βλαπτικές επιδράσεις σχετίζονται άμεσα με τον αριθμό των τσιγάρων.
  Αν το επιτύχεις μέχρι τη δέκατη έκτη (16η) εβδομάδα οι βλαπτικές επιδράσεις του καπνού μειώνονται σημαντικά.

  Μπορώ να πίνω καφέ, αλκοόλ ή ζαχαρούχα αναψυκτικά;

  Η καφεΐνη διέρχεται από τον πλακούντα και μπορεί σε μεγάλες ποσότητες να δράσει επιβαρυντικά για το έμβρυο. Ασφαλής είναι η λήψη 200-300 mg καφεΐνης ανά ημέρα.

  Έτσι, ένας μονός εσπρέσο ή καπουτσίνο περιέχει κατά μέσο όρο 63 mg καφεΐνης, ενώ στην περίπτωση που καταναλώνεται ως freddo, η ποσότητα καφεΐνης είναι διπλάσια. Από την άλλη, η περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη κυμαίνεται από 65 έως 100 mg ανά φλιτζάνι, ενώ στην περίπτωση του καφέ φίλτρου διαμορφώνεται στα 100-120 mg ανά φλιτζάνι.
  Τέλος, ο ελληνικός καφές περιέχει αναλογικά τη λιγότερη καφεΐνη, καθώς ποσότητα ενός μικρού φλιτζανιού, στο οποίο καταναλώνεται παραδοσιακά, προσφέρει 40 mg καφεΐνης.

  Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν συστήνεται.

  Τέλος, καλό είναι να αποφεύγονται και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και πολλές άγνωστες ουσίες.

  Leave a comment

  Your email address will not be published.